Fordele og effekter ved Yoga

Yoga er en naturlig del af Mindfulness-praksis og handler ikke om præstation og dit fysiske udseende, hvor værdien af din yogapraksis måles på hvordan du fremtoner og hvor smidig du er. Original tilgang til Yoga fokuserer på dig som et helt menneske og specifikt på dit indre selv. Det har ingen betydning, om du kan få dit ben om bagved hovedet. Det vigtigste er at du behandler din krop med kærlighed, respekt og accept. At være taknemmelig for alt det fantastiske den kan, og opdage hvordan du via yogapraksis henter støtte og udvikling via dit indre univers.

Den danske verdensmester i fridykning, Stig Åvall Severinsen udtaler:

“Generelt er mening med yoga at give dig et bedre liv, hvilket opnås igennem selvindsigt i din krop og dine tanker. Vejrtrækning er det helt centrale element i yoga da dette fungerer som det element der kan guide dig og bygge bro mellem dit fysiske og mentale jeg”.

(Kilde:  bog “trækvejret”- mere energi mindre stress” s.83, Stig Åvall Severinsen)

Via Yogaen får vi adgang til både vore psykiske og fysiske kræfter og vitalitet. Vor autentiske tilgang vil åbne for din livsenergi og medføre sundhed, styrke og smidighed i både krop og sind.

Yoga styrker dig i at opnå glæde og indre velvære igennem sindsro og fysisk afspænding. Netop dette er den afgørende faktor for et styrket mentalt og fysisk helbred. Yoga har følgende fordele:

 • Stigningen i dopamin og oxytocin neuro-transmittere medfører en følelse af velvære, glæde og overskud via: lykke og sindsro i sindet, og oplevelse af afspænding og smertelindring i kroppen.
 • Stimulering af det parasympatiske
  (afstressende) nervesystem, som reducerer niveauet af kolesterol, og derved støtter kroppen og sindet til at slippe og forbygge stress
 • Øget blodgennemstrømning til organerne, som støtter optagelse af næringsstoffer og udskillelse af affaldsstoffer
 • Forbedring af lymfatisk dræning, hvilket hjælper dit immunsystem med at forebygge og bekæmpe infektioner og sygdomsangreb
 • Yogaens fysiske tilgang styrker og smidiggør kroppen, hvilket også afhjælper og forebygger arbejdsskader såsom musearm, seneskedehinde-betændelse frosne skuldre, muskelspændinger og dårlig ryg m.v.
 • Den afslapning, der opnås gennem yoga, hjælper med at afhjælpe eller mildne hovedpine
 • Regelmæssige dyrkning af yoga vil hjælpe med både at forbedre og bevare dit helbred
 • Yoga praksis udskyder både din krop- og sinds ældningsprocess 
 • Yoga er en aktivitet der forener fysisk træning med refleksion og meditation – Dette giver dig krops bevidsthed, selvforståelse og selvindsigt
 • Yoga øger produktionen af serotonin og melatonin hormonet – hormoner der gør os glade og sørger for at opretholde vores koncentrationsevne
 • Yoga frembringer en harmonisk tilstand i kroppen, gør og gladere, mindsker stress og skaber balance i nervesystemet

Yoga påvirker Vagus-nerven og har direkte effekt på vores psyke & helbred. Den psykologiske gavn, som yogaen leverer er direkte forbundet med vagusnervens styrkede og harmonisernde funktion på din psyke.

Nervus vagus (vagusnerven) er den 10. Hjernenerve. Den nerve, der forsyner især lunger, hjerte og andre indre organer i bryst- og bughulen med nervetråde der har direkte forbindelse til vort autonome nervesystem via vor hjerne og hjerte.

Vagusnerven er den længste i det autonome nervesystem. Den er ansvarlig for kroppens ubevidste funktioner. Det afgørende er, at vi via det sunde åndedræt (afstressende åndedræt) direkte påvirker både vor sindstilstand til sindsro, og alle vor organfunktioner til homeostase – positiv og styrket balance. Interessant nok er vagusnervens styrkede funktion på hjernen også direkte forbundet med evnen til styrket fokus, indlæring, social kompetence og gavnlig emotionel regulering. 

Flere og flere studier peger på yogaens positive effekter på mental og fysisk sundhed, såvel som på personlig udvikling, via den direkte optimering af Vagus nervens funktion, både for vort mentale og fysiske helbred.

Yoga gavner det psyko-mentale og fysiske helbred.

Yogaøvelserne involverer fysiske stillinger sankrit: (asana), der gøres dybere over et stykke tid kombineret med afspændende vejrtrækning (pranayama).

Yoga er en flere tusind år gammel metode, der skaber en oplevelse af forening mellem krop, sind og derved iværksætter personlig udvikling. Yoga´en anvender stillinger og vejrtrækningsøvelser for at øge kroppens vitalitet, styrke og sundhed, og derved skabe fysisk psykisk og mental balance. Derfor styrker Yoga også personer med mentale og psykiatriske udfordringer, som depression, angst, OCD (Obsessive Compulsive Disorder), posttraumatisk stresslidelse og skizofreni.

Den danske verdensmester i fridykning udtaler:

“En af de helt store “hemmeligheder” inden for yoga praksis er netop evnen til at opnå kontrol over hele nervesystemet, også den del der normalt ligger uden for viljens herredømme. En sådan kontrol rækker også dybere, end man forestiller sig i den moderne vestlige videnskab”…. 

(Kilde:  bog”trækvejret”- mere energi mindre stress”, Stig Åvall Severinsen)

Regelmæssig yoga gavner også sunde individer

Utallige studier har også vist, at yoga reducerer udmattelse og negativ affekt på både krop og sind. Samtidig med at det øger positiv affekt og giver en oplevelse af styrket mental klarhed og øget energi.

Yoga og øget selvværd

Yoga forbedrer psykisk velvære, tilfredshed med livet og vor selvværd, samt reducerer stress og angst, også performanceangst.

Et nyligt reviewstudie, gennemgik 465 videnskabelige forsøg omkring yogaens trivsels- og helsefremmende rolle, og erfarede den øgede følelse af energi, havde en direkte effekt på deltagernes selvværds- og tilfredshedsfølelse – uanset hvordan deltagernes selvværd var før øvelserne.

At få yoga´en ind i sin tilværelse har utallige fordele. Blot få er beskrevet her.