Yoga & Mindfulness med æteriske olier

Styrket velvære, afspænding og helbred gennem æteriske olier

Æteriske olier har været anvendt igennem tusinder af år, til understøttelse og styrkelse af kroppens systemer, og sindets balance. Æteriske olier anvendes derved både til forebyggelse og helbredelse af en lang række psykiske stemninger som stress og ængstelse, og endvidere ved fysiske sygdomme. 

Duftesansen har som den eneste sans direkte forbindelse til de områder i hjernen som har med nydelse, hukommelse og frygt at gøre.  Hvis vi forbinder de gode dufte med noget godt, gør de os glade og omvendt. Æteriske olier bruges bl.a. i forbindelse med massager, damp-, kar,- og fodbade for også at skabe positiv og behagelig erindring med behandlingen og afslapningen.

Æteriske olier er udelukkende styrkende 

En afgørende faktor ved æteriske olier og deres fordelagtige påvirkning er, at de er uden bivirkninger. De har udelukkende positive indvirkninger. I Yoga sammenhæng nyder og oplever vi de æteriske oliers styrkende egenskaber via en luft diffuser, og ved undervisningens afslutning påføres lidt olie på deltagernes håndled. Dette giver en ekstra dimension til både nydelsen og effekten af din yoga praksis – og at du bærer effekten videre med dig efter afsluttet undervisning. På den måde vil hjernen have yoga som noget positiv i erindring.  

Det at bruge dufte til at forstærke yogaens effekt kaldes “gandha” på sanskrit. Det betyder påvirkning via duft, og det har yogier brugt i flere tusinde år. Desuden har dit system kreeret et anker via denne duft. Det vil sige, at hver gang du efterfølgende oplever den duft, vil din krop og dit sind vende tilbage til denne tilstand af ro.

Udover den æterisk olies effekt, forbinder du en specifik duft, med den dybe afspænding, du har opnået under yoga. Derved vil duften altid bringe dig tilbage til denne tilstand. Det er sådan et “gandha” – bliver til dit duftanker, der vil hjælpe dig med at komme tilbage til den tilstand. Dette er ikke bare en overfladisk påmindelse til hjernen – der sker en biologisk ændring i dit system.

ZENERGY olier hos Life & Leadership

Vore aromatiske olier: Ynify, Relax, De-stress, Activate, og Meditate anvendes i forbindelse med vor yoga, mindfulness og meditations undervisning. Tilsammen repræsenterer og styrker vore æteriske olier de helende grundstemninger i din praksis og endvidere i din hverdag.

Aromaterapi via Yoga & meditation

Brugen af æteriske olier i yoga, meditation og mindfulness daterer mange tusinder år tilbage i tiden. Aromaerne bærer de effektive molekyler fra blomster udtrækkene. Den naturlige helbredende effekt som også er aktive antioxidanter, kommer fra de botaniske virkemidler i blomsterbladenes olier, og der skal mellem 60.000 – 100.000 blomsterblade til en lille flaske Æterisk olie.

Æteriske olier & Yoga

Formålet med yoga og meditation er at berolige den forreste del af hjernen og forbinde den, med den mere meditative del – og videregive denne afspænding til kroppen. Alle vores sanseindtryk passerer gennem den forreste del af hjernen – på nær én: duftesansen. Den forbindes direkte med den, mere meditative del af hjernen. Den del vi prøver at komme i kontakt med, når vi laver yoga. Dette er grunden til at æteriske olier altid har spillet en rolle i yoga og meditation.

Æteriske olier kan balancere sindet, ved at opløfte eller berolige os, alt efter hvad du måtte have behov for. Æteriske olier udtrækkes via blomster, urter og træers bark, nåle og harpiks, og har alle hver deres unikke egenskaber og medicinske virkemåder. F.eks. virker citrus opløftende på sindet og lavendel beroligende.

 

Æteriske olier mod stress

Nedenstående æteriske olier virker beroligende og styrkende. Gode at bruge for dig med for meget om ørerne, uro i kroppen, humørsvingninger, stress, og den derfra opståede binyretræthed.

Rose
Rose æteriske olier mod stress. Roseduften er også en duft der er velkendt for os alle. Alle studier viser, at testpersonerne føler sig væsentligt beroliget ved brug af denne olie, ligesom både blodtryk og hjerterytmen bliver sænket.

Dryp gerne et par dråber rosenolie i dit karbad eller bland et par dråber i lidt mandelolie og brug det som parfume.

Ylang Ylang
Også Ylang Ylang er med den blomstrende duft beroligende og styrkende for nervesystemet og har stressreducerende egenskaber. Den øger vitaliteten og skaber en afslappende følelse.

Blomster

Kamille
Vi kender alle kamille blomstens beroligende virkning, og måske særligt kamillete ved forkølelse eller anden sygdom. Urterne er gavnlige at drikke og duften fra din te går lige i hjernen og aktiverer dit parasympatiske (den beroligende del) nervesystem. Kamille er en meget beroligende olie og urt. Der findes to typer kamille æteriske olier. Den romerske kamille og den tyske kamille. De er begge velegnede til stressreducering og til at berolige kroppen.

Jasmin
Æterisk olie af jasmin bliver betragtet som et opløftende sinds stimulerende middel. Jasmin sætter dig i godt humør, og er også hjælpsomt når du har mistet motivationen, og når du føler dig langsom og svag, eller nedtrykt.

Mynte
Mynte er endnu en æterisk olie, der er gavnlig for din mentale sundhed. Mange mennesker døjer med negativ selvmonolog, tvangstanker eller endda tvangstanker udløser følelser af angst og forhindrer dem i, at nyde deres dagligdag. Mynte æterisk olie, vil berolige dine tanker og klare sindet. Dette kan være hjælpsomt, hvis du har haft en dårlig dag og har svært ved at anskue ting klart.

Lavendel
En meget beroligende æterisk olie og er særligt anvendt ved søvnproblemer og er en af de olier der er lavet særlig mange studier på. Lavendel beroliger dit nervesystem, styrker din søvn, og hjælpe med at reducere angst.

Ved søvnproblemer kan du prøve at dryppe et par dråber lavendel på din hovedpude inden du skal sove. Du kan også prøve at smøre kroppen ind i en beroligende lavendelolie inden sengetid og opleve, at du derved sover bedre.

Neroli
Er en bundnote og særligt god at bruge i tilfælde, hvor der er smerter eller inflammation og kan være med til at sænke blodtrykket. Den er beroligende og stressreducerende.

Krydderurter

Rosmarin
Skærper koncentrationen og giver dig mental styrke. Rosmarinolie stimulerer blodcirkulationen og virker rensende på luften.

Pebermynte
Klarer tankerne, skærper koncentrationen og løsner muskelspændinger og spændingshovedpine

Basilikum
Fremmer koncentrationen og dæmper nervøsitet og angst. Den opløser mental træthed, angst, og styrker vores mentale sundhed. Basilikum er en æterisk olie, der vil styrke dit generelle velvære.

Salvie
Denne æteriske olie er udover sin beroligende effekt også har en anti-depressiv effekt. Den støtter hormonbalancen og er særligt god for kvinder. Lider du af mild søvnløshed kan denne olie hjælpe dig til bedre søvn, særligt når din søvnløshed kan skyldes stress eller hormonelle ubalancer. Salvie er også god ved fordøjelsesproblemer, særligt dem hvor maven grundet stress er gået helt i stå.

Træer

Fyrretræ
Fyrrenåle frisker op, klarer tankerne
og styrker sindet.

Cedertræ
Cedertræ er også en bundnote æterisk olie der hjælper mod stress. Den er god at bruge, når du har brug for at reducere stress og spændinger. Cedertræ hjælper med frigørelsen af serotonin, som har betydning for et stabilt humør.

Citrusfrugter

Mandarin
mandarinolien virker afslappende på både krop og sind, Den har en opløftende, energigivende og opmuntrende effekt, som er perfekt egnet til den person, som ligger under meget stres, og som derfor har brug for afslapning og få et smil på læben.

Grapefrugt
Giver ny energi og godt humør – skærper koncentrationen, bringer klarhed i tankeprocesserne, er generelt opløftende og modvirker anspændthed og stress.

Citron
Æterisk olie af citron tillader kroppen af slappe af.. Duften af citrus har en beroligende effekt, og kan få sindet såvel som kroppen til at slappe af, så man kan rense sine tanker og forebygge stresssymptomer og hovedpiner. Oiien giver godt humør og energi – hjælper dig til at fokusere.

Bergamotte
Er en citrusfrugt der minder om en mellemting mellem en appelsin og lime. Den har fantastiske beroligende egenskaber. Brug den hvis du har spændinger du gerne vil have løsnet eller som et stressreducerende værktøj.
Giver også ny energi og virker forfriskende

Appelsin
Bekæmper søvnløshed, stress, angst og endda depression.
Giver godt humør og virker forfriskende

Sådan kan du endvidere bruge de æteriske olier mod stress

Bland et par æteriske olier med lidt mandelolie. smør lidt af blandingen på dine håndled. Før håndleddene op til næsen, tag 10 dybe vejrtrækninger mens du indånder duften. Dryp 1-2 dråber af din valgte æteriske olie og bland med lidt vand i en duftlampe og lad duften sprede sig ud i lokalet.

Du kan også bruge nedenstående blanding som massage (aromatherapi eller kropsolie.)

6 dråber Salvie

2 dråber Grapefrugt

3 dråber lavendel

6 tsk mandel eller jojoba olie

Bland ingredienserne og masse.

Vigtigt

Frankinsence (Olibanum)
Frankinsence (Olibanum), bliver på nettet ofte fremhævet som god at bruge ved angst, stress og respiratoriske udfordringer. Vær klar over IKKE at anvende denne æteriske olie ved indånding. Du risikerer problematikker med åndedræt og lunger.

Vores armbånd

Hos os kan du købe originale Zenergy lava armbånd. De anvendes til at putte den aromatiske olie på, der er anvendt i yogatimen. Derved har man et duft”anker” lige ved hånden til at bringe sig tilbage til den indre ro oplevet under yoga- og meditation sessionen. Vores armbånd vil kunne købes i forbindelse med det bestilte kursus/seminar, du beslutter dig at deltage i.